Agenda

 • A sad love storyLiedeke Taen

  Tentoonstelling

  Liedeke Taen ziet schoonheid in alledaagse dingen die de meeste mensen liever op straat zouden laten liggen. Zo vangt een leeggelopen ballon, een uitgedrukte peuk of een weggetrapte milkshakebeker al struinend op straat haar blik. Het zijn objecten zonder emotie die Taen tegenkomt en meeneemt naar haar atelier, waar ze de objecten vervolgens een karakter weet te geven. Door ze uit te vergroten, te vertalen naar ander materiaal en titels te geven probeert ze de lelijkheid van deze objecten letterlijk dragelijk te maken. Zoals haar regenpijp van keramiek, getiteld: ‘Longing for some water’, in de poging dergelijke objecten zonder waarde betekenis te geven en een verhaal te laten vertellen.

  Het toekennen van betekenis begint vaak in een transformatie van het object naar keramiek. Daarna mag het werk nog een lang proces in verschillende lagen van uiteenlopende media ondergaan. Van fotografie tot het verwerken van het beeld naar een zeefdruk. Laag over laag, over laag.

  A sad love story is geen triest verhaal over een nare break-up met veel liefdesverdriet, maar een ode aan het betekenis vinden in de alledaagse, ‘nietzige’ en kleine dingen om ons heen.

  ——–

  Liedeke Taen studeerde in 2019 af aan BEAR ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem met een installatie van keramisch werk en zeefdrukken. Bij RUIS onderzoekt zij momenteel hoe de gelaagdheid in haar kunstpraktijk vertaalt kan worden tot de tentoonstellingsruimte. De tentoonstelling ‘A sad love story’ is onderdeel van het Young Art Weekend waarin zes hedendaagse kunstinstellingen in Nijmegen de handen ineen slaan en gezamenlijk de deuren openen voor net afgestudeerd talent.

  Young Art Weekend is een samenwerking tussen Galerie Bart, Extrapool, Expoplu, Derde Wal, Singular Art & RUIS.

   

 • ruis-favicon-new

  Performance-marathonto be announced

  event

  Omdat de performance kunst bij graduation shows vaak een ondergesneeuwde kunstuiting is, host RUIS in het verlengde van het Young Art Weekend een avond waarbij de tentoonstellingruimte zich schikt tot podium voor de PERFORMANCE KUNST.

  Wat kunt u verwachten? Melanie Maria, Swaeny Nina en Yung Nora: drie uiteenlopende performances van drie net afgestudeerde performancekunstenaars van ArtEZ.

  Melanie Maria onderzoekt hoe mensen in relatie staan tot elkaar. Zo is de behoefte van het individu voor een emotionele connectie tot de ander een terugkomend thema binnen haar performances.

  Swaeny Nina werkt met virtual reality, identiteit binnen het virtuele, waarbij zij een model heeft gemaakt, gebaseerd op haarzelf.

  Nora Welgraven, ook wel bekend als Yung Nora, maakt werk over de zoektocht naar identiteit. Nora is van half Marokkaanse afkomst, ze is echter niet volgens de tradities opgevoed. Toch voelt ze een connectie met de Marokkaanse identiteit.

  Deze performances vinden plaats binnen de expositie van de ook aan ArtEZ Arnhem afgestuurde Liedeke Taen.

 • Untitled, yetUntitled

  Workshop

  Een titelworkshop bij ‘A sad love story’.
   
  Het werk van Liedeke Taen laat onder andere zien hoe je alledaagse objecten waarde, betekenis en emotie kunt toekennen. Taen doet dit bijvoorbeeld door het meegeven van een titel aan elk werk. En aan de tentoonstelling, natuurlijk.
  De titel die een kunstenaar aan het werk geeft de beschouwer richting; biedt een handvat in welke richting we kunnen duiden en begrijpen. Vaak ook wordt de titel helemaal weggelaten, maar dan wel genummerd. En soms, is de titel van een werk of tentoonstelling volslagen onzin, maar klinkt het gewoon goed.
  Speciaal bij de tentoonstelling A sad love story van Liedeke Taen is er op zondagmiddag 8 december een titelworkshop in RUIS. De kunstenaar en haar werk zijn er ook!
   
  Aan de hand van mini-installaties die we zelf maken, gaan we dieper in op het ontwerpen van titels. We gaan vooral praktisch aan de slag, hoewel er ook ruimte en tijd is voor theoretische verdieping.
   
  DROP BY
  WASTE SOME TIME AT RUIS!
   
  3 euro bijdrage voor workshop & koffie, thee en wat lekkers.
  Deze workshop wordt georganiseerd door Jam van der AA.
 • Pillow Première – een ode aan de korte kunstfilmKoen Kievits, Derk Muller, Alex Beaujon, Jakob van Klinken en Judith Willemsen

  event

  Omdat de videokunst bij graduation shows vaak een ondergesneeuwde kunstuiting is, host RUIS in het verlengde van het Young Art Weekend een avond, waarbij de tentoonstellingruimte zich eenmalig schikt tot een bioscoopzaal zonder stoelen.

  Tijdens deze ode aan de videokunst vertoont RUIS korte kunstfilms van 5 net afgestudeerde kunstenaars van ArtEZ Arnhem. Een bioscoopkaartje is niet nodig, je hoeft enkel je eigen zitkussen mee te nemen.

  Koen Kievits toont een illusie van een andere werkelijk door natuurlijke verschijnselen te vervormen. Mist, regen, plotselingen stilte op straat, al dit soort momenten probeert de kunstenaar aan de wereld te laten zien, door ze te accentueren en naar zijn eigen hand te zetten.

  Alex Beaujon brengt een eigenzinnige en humoristische benadering van film, waarbij de kunstenaar de kijker meeneemt naar eigen leefwereld. Alex ziet de toeschouwer als een vriend, en wilt zijn beleefwereld delen, waardoor de identiteit van de kunstenaar en de toeschouwer samensmelten.

  Derk Müller speelt met humoristische vondsten uit het dagelijks leven. Voor dit project onderzocht hij zijn eigen praktijk als kunstenaar. RUIS toont een autobiografische film, over het ontdekken van een nieuw medium.

  ‘Touring the garden center’ van Jakob van Klinken is een innoverende rondleiding, waarbij er wordt gespeeld met het perspectief van de toeschouwer. Winkelend in de Intratuin, neemt van Klinken je mee in een nieuwe wereld die je nog niet eerder gezien hebt.

  Judith Willemsen maakt muurschilderingen van sterke, vrouwelijke figuren. Bij RUIS tonen we een animatie met narratief waarvoor ze deze muurschilderingen omvormde.

  Jessica Tiemessen speelt met automatische systemen in het lichaam. Identificatie van de mens met zijn of haar eigen onbewuste bewegingen. Voor de ‘Pillow Première’ creëert Tiemessen een andere dementie door de participanten met een virtual reality bril mee te nemen in haar werk, waarbij lichaam en materialiteit van belang zijn.

  Deze korte kunstfilms vertoont RUIS binnen de expositie ‘A sad love story’ met werk van de ook aan ArtEZ Arnhem afgestudeerde Liedeke Taen.