Agenda

 • Zwemmend met je ogen dicht, vertrouwend op de mythische sirenes die je brengen naar een verre verwante werkelijkheid.Hans-Hannah

  Tentoonstelling

  Op vrijdagmorgen 18 november 1994 spoelde er vier potvissen aan bij in het Belgische dorpje Oostduinkerke. Vermoedelijk leefden de potvissen toen nog. Niet veel later in de nacht van 18 op 19 november

  Lees meer ⭣

  Op vrijdagmorgen 18 november 1994 spoelde er vier potvissen aan bij in het Belgische dorpje Oostduinkerke. Vermoedelijk leefden de potvissen toen nog. Niet veel later in de nacht van 18 op 19 november werd kunstenaar Hans-Hannah geboren, de potvissen overleefden het niet. Als opgroeiend kind had zij altijd een bijzondere band met deze wezens. Daardoor vraagt ze zich vandaag de dag vaak af: zou het kunnen dat ik ben gereïncarneerd van een potvis?

  Walvissen zijn magische wezens die in een mysterieuze diepe zee wonen. Ze onderhouden complexe intieme relaties met alle soorten metgezellen, van soortgenoten tot plankton. Als ze een natuurlijke dood sterven nemen ze een grote hoeveelheid CO2 mee naar de bodem en starten een golf van nieuw leven. Wat kunnen we leren van deze mysterieuze dieren, die in de duistere diepte van de oceaan leven?

  Hans-Hannah maakt performatieve installaties die ze beschouwt als tijdelijke levende organismen, die continu in ontwikkeling zijn. Het zijn werken die een symbiose aangaan en in directe verbinding staan met haar omgevingen. Om het concept van levende organismen beter te begrijpen duikt de kunstenaar in het mysterie van het onbekende, grote ecosystemen die als theatervoorstellingen om ons heen bewegen, maar voelen alsof ze ver verwijderd zijn van ons bestaan.

  De afgelopen maanden ontvouwde zich een nieuwe onderzoekvraag die momenteel centraal staat in Hans-Hannah’s kunstpraktijk. Daarbij fungeert de potvis als startpunt, als middel om gericht artistiek onderzoek te doen naar onbekende werelden, narratieve te ontwikkelen en nieuwe kunstwerken te maken. In hoeverre kan die mystieke, diepe zee ons leren hoe we een nomadische, dromende community kunnen worden? Waarin wij mensen als water lichamen zorgen voor het (voort)bestaan van de aarde?

  Gedurende een verkenningstocht met bovenstaande vraag in haar achterhoofd, wil Hans-Hannah meer verbinding te weeg brengen met het water dat zich om ons heen en in ons bevindt. Want: het hele leven is ervan afhankelijk. Het wordt een langdurig onderzoek dat zich ontpopt als een imaginaire reis door de diepte van de zee naar de diepte van de aarde. Waarvan ruimte vullende installaties, performances in de publieke ruimte, tot verhalen in de verbeelding het resultaat zullen zijn.

  Bij RUIS toont Hans-Hannah een site-specific installatie met nieuwe werken die net als het onderzoek continue in ontwikkeling en wording zijn.

  Wees zeer welkom bij de opening van deze tentoonstelling op 25 juni van 20:00 tot 23:00 waar drie performers ons zullen begeleiden gedurende deze reis. Hans-Hannah’s werk is vervolgens tot en met 24 juni te zien. Op donderdag, vrijdag en zaterdagen tussen 12:00 en 17:00.

  Inklappen ⭡

 • KunstnachtRUIS X MuZIEum

  evenement

  more info soon

  Lees meer ⭣

  more info soon

  Inklappen ⭡