Agenda

 • Past to present5 jaar RUIS: een overzicht.

  Tentoonstelling

  Beste bezoekers, We hebben nieuws. Na 31 tentoonstellingen, uiteenlopende randprogramma’s, met meer dan 60 kunstenaars te hebben gewerkt en duizenden bezoekers te hebben ontvangen, verlaat RUIS

  Lees meer ⭣

  Dear visitor,

  We hebben nieuws.
  Na 31 tentoonstellingen, uiteenlopende randprogramma’s, met meer dan 60 kunstenaars te hebben gewerkt en duizenden bezoekers te hebben ontvangen, verlaat RUIS per 1 oktober de Hertogstraat en stoppen we met het huidige RUIS.

  Vijf jaar lang diende deze plek als ons thuis. We trapten af met de tentoonstelling ‘How to become Spider-Man’ met het werk van Niko Riedinger en Peer Vink: zwart-gele prints behangen muren, een sculptuur van witte, glanzende tegels op een warsteiner krat en een rondrijdende cowboylaars. Meer dan 300 bezoekers kwamen die avond kijken wat die nieuwe tentoonstellingsruimte nu eigenlijk was.

  We organiseerden performance-avonden, korte filmavonden, boekpresentaties, maar bovenal tentoonstellingen. Waarvoor de muren van RUIS tientallen keren van een nieuwe laag witte verf werden voorzien nadat kunstenaars ze met de mooiste kunstwerken onder handen hadden genomen. Zoals de prachtige muurschilderingen van Simone Albers, houtskool patronen van Nina van de Ven of de blauw geairbrushte wolken van Koos de Vries op ons plafond.

  We stelden workshops samen voor ouderen die zich gedurende die workshops meermaals afvroegen waar ze in godsnaam waren beland, maar altijd met een glimlach onze tentoonstellingsruimte verlieten.

  Én we overleefden Covid, nadat studenten bij de opening van tentoonstelling +1 van Willem de Haan mailtjes ontvingen met het nieuws dat de kunstacademies per direct gesloten zouden zijn. Een dag na de opening moest ook RUIS voor lange tijd haar deuren sluiten voor bezoekers. We hebben ons even verloren gevoeld, ons aangepast en zijn weer opgekrabbeld.

  It was a hell of a ride, én het vloog voorbij.

  Om die reden organiseren we in het laatste weekend van september een groot afscheidsweekend waar we veel van de 60+ kunstenaars waar we de afgelopen jaren mee werkten samenbrengen in de vorm van een salon, én een kunstveiling om onze bezoekers en partners de mogelijkheid te geven een souvenir van deze bijzondere vijf jaar mee naar huis te nemen.

  Een jaar lang zullen we ons terugtrekken om stil te staan bij de afgelopen vijf jaar RUIS, we verstevigen de organisatie met Janneke Korsten die voortaan als Zakelijk Leider bij RUIS betrokken zal zijn, en herzien de visie en programmalijn van het nieuwe RUIS. Want: het plan is om eind 2024 onze deuren te openen aan het voormalig Honig terrein waar we terugkomen met een experimenteel programma zoals je van RUIS gewend bent, maar dan wel in een nieuwe jas.

   

  -XXX- team RUIS

  Inklappen ⭡