Agenda

 • WindowshowMario Sergio Álvarez

  tentoonstelling

  Deze zomer sluit RUIS haar deuren voor bezoekers, maar in onze etalage is het prachtige werk 'De tuin' van Mario Sergio Álvarez te zien!

  Lees meer ⭣

  Deze zomer sluit RUIS haar deuren voor bezoekers, maar in onze etalage is het prachtige werk ‘De tuin’ van Mario Sergio Álvarez te zien!

  DE TUIN
  Installatie, 2021.

  ‘De tuin’ is een installatie van 27 stukken hout met olieverf. Deze stukken hout komen uit 3 keukens die Mario demonteerde in de periode net na zijn aankomst in Nederland, tijdens zijn eerste baan die ik hier als immigrant vond. Deze periode staat voor het begin van zijn integratieproces in Nederland, dat wat chaotisch en onzeker aanvoelde. Een periode van aanpassing aan een nieuw systeem en cultuur, waarbij hij soms de kunst moest opgeven om te overleven.

  Hij besloot de 27 stukken hout, bestemd voor de prullenbak, te bewaren als metafoor voor zijn aanpassing aan een nieuwe context, een nieuw thuis. De planten die op deze houten panelen zijn geschilderd komen uit officiële catalogi van de Nederlandse overheid op exotische planten. Deze catalogi onderscheiden planten uit andere landen in verschillende categorieën: planten die overleven in het Nederlandse milieu, planten die in Nederland illegaal zijn omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben en daarmee het ecosysteem bedreigen, en tenslotte legale planten die niet invasief zijn. Tijdens deze periode vroeg hij zichzelf constant af: wat voor plant ga ik worden?

  Wanneer alle 27 stukken bij elkaar worden gezet, vormen ze een exotische tuin waarin de verschillende categorieën van de planten moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. In deze chaos van categorieën vindt Alvarez eigen categorie, een metafoor voor zijn nieuwe identiteit.

  De installatie ‘De tuin’ is tot midden augustus te zien in onze etalage.

   

  Inklappen ⭡