Tell (a) Tale

01.10.2020

Workshop

Bh’s gevuld met toiletpapier

Workshop Deel de Dag - Nina van de Ven

In samenwerking met Club Goud en Deel de dag ontving RUIS tijdens de tentoonstelling Love Island van Nina van de Ven voor de tweede keer een groep oudere dames. Club Goud en Deel de dag zetten zich beide in om ouderen zo lang mogelijk verbonden te houden met de maatschappij door onder andere creatieve activiteiten te ondernemen met de ouderen.

Nina van de Ven is gefascineerd door symboliek, in heden en verleden en in allerlei culturen. Haar focus ligt op symboliek als communicatiemiddel in uiteenlopende groepen en (sub)culturen. Leesbare en minder leesbare symbolen uit onder meer etnografie en popcultuur brengt zij in haar grafisch/illustratief werk samen.

Love Island is onstaan vanuit een fascinatie voor tropische datingsprogramma’s als Temptation Island en Ex on the beach. De tropische setting, het vulgaire karakter en de traditionele man-vrouwverhoudingen in deze bedrieglijke realiteit inspireerden haar tot een serie karakters en taferelen met etnografisch geïnspireerde maskers (nu als metafoor voor het verbloemen van de ware aard).

Samen met de dames hebben we bij RUIS naar beeldmateriaal van de hedendaagse cultuur en maatschappij gekeken om zo een gesprek te starten over hun eigen fascinaties en afkeer. De verleidsters van Temptation Island werden door sommige als mooi en perfect gezien terwijl een dame van bijna 90 er niet naar kon kijken. Femke Louise (die door haar #ikdoenietmeermee herkend werd door de dames) zorgde met haar videoclip ‘op me monnie’ voor een fascinatie en verwarring, vooral haar teksten die toch echt Nederlands waren werden niet begrepen.
Mooi contrasten kwamen naar boven van hoe het vroeger was en hoe het nu is. Het streven naar perfectie wat we vandaag de dag zien was er vroeger al maar heeft door operaties en fillers een dramatischere vorm aan genomen. Vroeger ging dat niet veel verder dan het vullen van Bh’s met wat toiletpapier.

Naar aanleiding van dit innoverende gesprek kregen de dames de opdracht een collage te maken. Bij de tweede ontmoeting, waarbij RUIS op bezoek ging bij Deel de Dag, diende de collage als opstap voor het maken van een houtskooltekening geïnspireerd op het werk van Nina van de Ven.