Tell (a) Tale

20.12.2019

Op bezoek

Pillow Premiere – een ode aan de korte kunstfilm

Met Koen Kievits, Derk Müller, Alex Beaujon, Jessica Tiemessen, Judith Willemsen en Jakob van Klinken

Omdat de videokunst bij graduation shows vaak een ondergesneeuwde kunstuiting is, organiseerde RUIS in het verlengde van het Young Art Weekend een avond, waarbij de tentoonstellingruimte zich eenmalig schikte tot een bioscoopzaal zonder stoelen.

Tijdens deze ode aan de videokunst vertoonde RUIS korte kunstfilms van 5 net afgestudeerde kunstenaars van ArtEZ Arnhem. Een bioscoopkaartje was niet nodig, bezoekers moesten enkel hun eigen zitkussen meenemen.

Koen Kievits toonde een illusie van een andere werkelijk door natuurlijke verschijnselen te vervormen. Mist, regen, plotselingen stilte op straat, al dit soort momenten probeert de kunstenaar aan de wereld te laten zien, door ze te accentueren en naar zijn eigen hand te zetten.

Alex Beaujon bracht een eigenzinnige en humoristische benadering van film, waarbij de kunstenaar de kijker meeneemt naar eigen leefwereld. Alex ziet de toeschouwer als een vriend, en wilt zijn beleefwereld delen, waardoor de identiteit van de kunstenaar en de toeschouwer samensmelten.

Derk Müller speelt met humoristische vondsten uit het dagelijks leven. Voor dit project onderzocht hij zijn eigen praktijk als kunstenaar. RUIS toonde een autobiografische film, over het ontdekken van een nieuw medium.

‘Touring the garden center’ van Jakob van Klinken is een innoverende rondleiding, waarbij er wordt gespeeld met het perspectief van de toeschouwer. Winkelend in de Intratuin, neemt van Klinken je mee in een nieuwe wereld die je nog niet eerder gezien hebt.

Judith Willemsen maakt muurschilderingen van sterke, vrouwelijke figuren. Bij RUIS toonde we een animatie met narratief waarvoor ze deze muurschilderingen omvormde.

Jessica Tiemessen speelt met automatische systemen in het lichaam. Identificatie van de mens met zijn of haar eigen onbewuste bewegingen. Voor de ‘Pillow Première’ creëerde Tiemessen een andere dementie door de participanten met een virtual reality bril mee te nemen in haar werk, waarbij lichaam en materialiteit van belang zijn.