Tell (a) Tale

24.02.2020

Op bezoek

Ik vraag me af waarom je bestaat III

Studenten van de docent opleiding Beeldende Kunst en Vormgeving aan ArtEZ in Arnhem bezochten RUIS voor een workshop tekstschrijven. De studenten schreven brieven naar kunstwerk en beantwoorde deze vervolgens vanuit de ogen van het kunstwerk.

‘Ik vraag me af waarom je bestaat’ is een van de brieven uit de serie die de redacteuren van het magazine schreven aan het werk van Liedeke Taen. In december brachten zij een bezoek aan de expositie ‘A Sad Love Story’. De redactie gaf doormiddel van een directe benadering woorden aan het werk, want inderdaad ‘waarom besta jij?’. Juist schrijven met het idee niet belemmerd te worden door een antwoord van de objecten in deze tentoonstelling gaf een uitkomst waarin de redacteuren, als het aangesproken werk, elkaars brieven beantwoorden. Want inderdaad ‘waarom besta ik?’. 

Brief aan een muurschildering van een lege ballon.

Hoi muurschildering van een lege ballon,

Ik vraag me af waarom je bestaat. Ik kan je niet opblazen, want je zit vol gaten. En hier zit geen waardeoordeel aan hoor, maar je doet een beetje pijn aan mijn ogen van dichtbij. Misschien ben je bedoeld om van verder te bekijken, maar dat kan hier niet zo goed. Ik zou de ruimte op moeten blazen om dat te doen.

Er zijn hier meer ballonnen, die geen pijn doen aan mijn ogen. Die zou ik mee kunnen nemen en bekijken wanneer ik maar wil. Waarom die bestaan weer ik ook niet, maar ik vind ze wel leuk. Als ik jou zou willen meenemen moest ik je opblazen, en de stukken in een zak doen. Maar als ik een zak bij me had kon ik die ook opblazen en dan leek het meer op een ballon dan jij.

Niet dat het erg is om niet op een ballon te lijken hoor! Ik lijk ook niet op een ballon. Mensen herkennen jou tenminste voor wat je bent.

– Loran Tigchelaar