Tell (a) Tale

08.07.2020

Workshop

Krulspelden en kapperskammen

Workshop Deel de Dag - Ian Skirvin

In samenwerking met Club Goud en Deel de dag ontving RUIS tijdens de tentoonstelling Een ontoerekeningsvatbare poging tot onzichtbare zaken van Ian Skirvin een groep dames. Club Goud en Deel de dag zetten zich beide in om ouderen zo lang mogelijk verbonden te houden met de maatschappij door onder andere creatieve activiteiten te ondernemen zoals een bezoek aan een museum of door samen kunst te maken.

Ian Skirvin werkt binnen ruimtes vanuit de geschiedenis, of het verhalende van een plek. De tentoonstellingsruimte van RUIS, dat in het verleden bijna 100 jaar lang als kapsalon fungeerde, leende zich dan ook goed voor het werk van Skirvin waar hij zijn interpretatie van de kapsalon toonde en transformeerde tot een installatie in situ.

Voor de ontmoeting bij RUIS namen de dames een object mee dat zij associeerde met het gegeven van een kapsalon: een haarfohn, krulspelden of een kapmantel. De Nijmeegse dames waren allemaal bekend met de voormalige kapsalon die op de plek van RUIS was gevestigd en waren en moesten in eerste instantie even wennen van Skirvin’s transformatie.  Door de voorwerpen die de dames mee hadden genomen ontstond er een mooi gesprek over kapperservaringen. Van te korte kapsels, kleurspoelingen die niet helemaal goed uitvielen tot maandelijkse knip beurten. Van de knipbeurt als uitje tot aan kappers aan huis.

Door het werk van Skirvin werd er een nieuwe kijk gecreëerd op de voor hun zo doodnormale uitstapjes. Er ontstond een fascinatie voor de toewijding die Ian in de tentoonstelling heeft gestopt, en voor het verzamelen van voorwerpen waarmee deze is gebouwd.

Samen met Gerda Haringsma van Deel de dag is de groep vol enthousiasme en inspiratie aan de slag gegaan met het demonteren van apparaten en andere voorwerpen die uitvloeide tot nieuwe objecten zoals, sieraren, een bordspel en maskers.