Tentoonstelling tales:
Get to know: Ioanna Mitza
Ioanna Mitza maakt deel uit van de groepexpositie Safety First
Ioanna Mitza (AL, 1990) is een multimedia kunstenaar met een achtergrond in de klassieke muziek en beeldende kunst. Mitza’s kunstpraktijk onderzoekt het spanningsveld tussen persoonlijke en publieke ervaringen in de stedelijke ruimte. De kunstenaar ziet de openbare ruimte als haar eindeloze bron van inspiratie waarin verhalen kunnen worden ontdekt die in eerste instantie over het hoofd worden gezien. Centrale thema’s in Mitza’s werk zijn bouwplaatsen, arbeidsverdeling, infrastructuur, stedelijke ontwrichting en sociaal-economische status.
Haar werk bestaat uit een combinatie van video, performance, geluid en documentatie.
Mitza werd in 1990 geboren in Gjirokastër, Albanië, als dochter van een Albanees-Griekse vader en een Albanese moeder. In 2021 studeerde ze af aan kunstacademie ArtEZ in Arnhem met een bachelor Fine Arts. Momenteel volgt ze de masterstudie Spatial Practices aan het Sandberg Instituut in Amsterdam, waar zij tevens gevestigd is. Mitza’s werk maakte onder meer deel uit van tentoonstellingen bij Biënnale Gelderland 2022, Museum Arnhem, Omstand, Het Valkhof Museum, Theater aan de Rijn en De Appel
Safety First
Ioanna Mitza maakt films, publicaties en performances die zich richten op bewegingsimprovisatie en de relatie tussen lichaam en veranderende omgeving. Voor haar is de bouwvakker een beeldbepalend onderdeel van het stedelijke landschap, maar wordt deze zelden gezien als een individu. Daarom ging ze in gesprek met bouwvakkers om de persoon onder het oranje hesje te leren kennen. Ze bekijkt de bouwplaats door een queer lens, geïnspireerd door Cruising Utopia van José Esteban Muñoz: queerness gaat over het afwijzen van het hier en nu en het zoeken naar een andere wereld. Deze gedachte verbindt ze met de bouwplaats, waar wordt gewerkt aan iets dat nog niet bestaat. Door haar vrouwelijke blik ziet Mitza in de dagelijkse interacties tussen bouwvakkers ook zorgzaamheid en toewijding – eigenschappen die niet stroken met de stereotiepe opvatting van het beroep als uitsluitend mannelijk.
Met haar installatie- en videowerk nodigt Mitza mensen uit om dichter bij de bouwplaats te komen – plekken die je normaal gesproken passeert, misschien geïrriteerd door het lawaai of je geobserveerd voelend door werklui. Tussen het materiaal en afval op de bouwplek gaan details schuil die volgens haar zelden worden opgemerkt.
Bezoek Safety First vanaf 3 mei tot en met 22 juni bij RUIS.
RUIS is iedere zaterdag en zondag geopend van 12.00-17.00 uur.